Hozirgi kunda "probiotik" tushunchasi sog'lom odam yoki hayvonning ichak mikrobiotasi uchun zarur bo'lgan tirik patogen bo'lmagan mikroorganizmlar guruhlarini o'z ichiga oladi. SAB ning antioksidant, antimikrob, yallig'lanishga qarshi va detoksifikatsiya qiluvchi xususiyatlariga asoslangan molekulyar mexanizmlar hozirgi vaqtda probiyotiklar tanlovini kengaytirmoqda. Uzoq vaqtdan beri sut kislotasi mahsulotlarini tayyorlash uchun ishlatilgan sut kislotasi bakteriyalari (SAB) tomonidan sintez qilingan antimikrobial metabolitlar bo'yicha ma'lumotlar mavjud. Sut kislotasi fermentatsiyasining asosiy yoki qo'shimcha mahsuloti bo'lgan past molekulyar og'irlikdagi mikroblarga qarshi moddalar haqida ma'lumotlar umumlashtiriladi. SAB fungitsidlari va bakteriotsinlari ularning oziq-ovqat konservantlari sifatida ishlatilishi bilan bog'liq holda ko'rib chiqiladi. Bakteriotsinlarning xususiyatlari va tasnifi, ularning sintezi va ta'sir qilish mexanizmiga bog’liq. SABlarni mikroblarga qarshi metabolitlari sanoat va tibbiyotda qo'llashning asosiyistiqbolli yo'nalishlari keltirilgan
Hozirgi kunda "probiotik" tushunchasi sog'lom odam yoki hayvonning ichak mikrobiotasi uchun zarur bo'lgan tirik patogen bo'lmagan mikroorganizmlar guruhlarini o'z ichiga oladi. SAB ning antioksidant, antimikrob, yallig'lanishga qarshi va detoksifikatsiya qiluvchi xususiyatlariga asoslangan molekulyar mexanizmlar hozirgi vaqtda probiyotiklar tanlovini kengaytirmoqda. Uzoq vaqtdan beri sut kislotasi mahsulotlarini tayyorlash uchun ishlatilgan sut kislotasi bakteriyalari (SAB) tomonidan sintez qilingan antimikrobial metabolitlar bo'yicha ma'lumotlar mavjud. Sut kislotasi fermentatsiyasining asosiy yoki qo'shimcha mahsuloti bo'lgan past molekulyar og'irlikdagi mikroblarga qarshi moddalar haqida ma'lumotlar umumlashtiriladi. SAB fungitsidlari va bakteriotsinlari ularning oziq-ovqat konservantlari sifatida ishlatilishi bilan bog'liq holda ko'rib chiqiladi. Bakteriotsinlarning xususiyatlari va tasnifi, ularning sintezi va ta'sir qilish mexanizmiga bog’liq. SABlarni mikroblarga qarshi metabolitlari sanoat va tibbiyotda qo'llashning asosiyistiqbolli yo'nalishlari keltirilgan
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Xadjimetova S.R. | ! | Toshkent Farmatsevtika Instituti |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1.V S. Kaewnopparat, N. Dangmanee, N. Kaewnopparat, T. Srichana, M. Chulasiri, S. Settharaksa /In vitro probiotic properties of Lactobacillus fermentum SK5 isolated from vagina of a healthy woman / Anaerobe. -2013. -V. 22. -P. 6-132.Al-Shimaa Ibrahim Ahmed1,Gihan Mohamed El Moghazy1,Tarek Ragab Elsayed2,Hanan Abdel Latif Goda3,Galal Mahmoud Khalafalla2Molecular identification and in vitro evaluation of probiotic functional properties of someEgyptian lactic acid bacteria and yeasts J Genet Eng Biotechnol 2021 Aug 5;19(1):114.3.Dalia Cizeikiene1,Jolita Jagelaviciute2Investigation of Antibacterial Activity and Probiotic Properties of Strains Belonging to Lactobacillus and Bifidobacterium Genera for Their Potential Application in Functional Food and Feed Products Probiotics Antimicrob Proteins 2021 Oct;13(5):1387-1403. 4.Н. А. Алдобаева, С. Ю. Метасова. Перспективы использования пробиотиков и пребиотиков в промышленном птицеводстве / Сетевой научный журнал. –2016. –No2 (7)–С. 34.5.Occurrence and Dynamism of Lactic Acid Bacteria in Distinct Ecological Niches: A Multifaceted Functional Health Perspective., Fanny G., Catherine D.2, Muriel T.3, Elisabeth S.,Axel G.,Frédéric J. T.1, Anne-Marie Revol-Junelles., Frédéric B. and Benoît F.: Frontiers in Microbiology: November 2018,volume 9, pp 1-15.6.Мечников И.И. Молочные микробы и их польза для здоровья. СПТ: Изд. Зворыкин, 1911. С. 30.7.Leroy F., Verluyten J., Luc De Vuyst // Int. J. Food Microbiol. 2006. V. 106. P. 270–285. |