Аннотация. Мақолада пробиотиклардан фойдаланиб ўстирилган қишлоқ хўжалик паррандаларидан олинган гўшт хомашёси хавфсизлиги, пробиотик микроорганизмларнинг метаболитлари тўқималарда тўпланиб қолмаслиги ўрганилган. Пробиотиклар биосинтезининг қонуниятлари ҳужайра даражасида ўрганилган, унинг генетик аспектлари, синтезланиш хусусиятлари ва бошқарилиши, муҳит омиллари билан боғлиқлиги, ҳужайралар юзасида ўзаро боғланиш, таъсирланиш популяциянинг ва алоҳида ҳужайралар ҳаёт фаолиятидаги иштироки ўрганилган. Пробиотик препаратларидан паррандаларни озиқлантиришда фойдаланиш ичак микрофлорасининг меъёрида бўлишини таъминлайди, оқсиллар алмашинувини жадаллаштиради, маҳсулдорликни ошириш, маҳсулот бирлигини ишлаб чиқаришга сарфланадиган харажатларни камайтириш ва паррандачилик соҳасининг иқтисодий самарадорлигини ошириш имкониятлари ҳақида адабиётлар таҳлили ўрганилган
Аннотация. Мақолада пробиотиклардан фойдаланиб ўстирилган қишлоқ хўжалик паррандаларидан олинган гўшт хомашёси хавфсизлиги, пробиотик микроорганизмларнинг метаболитлари тўқималарда тўпланиб қолмаслиги ўрганилган. Пробиотиклар биосинтезининг қонуниятлари ҳужайра даражасида ўрганилган, унинг генетик аспектлари, синтезланиш хусусиятлари ва бошқарилиши, муҳит омиллари билан боғлиқлиги, ҳужайралар юзасида ўзаро боғланиш, таъсирланиш популяциянинг ва алоҳида ҳужайралар ҳаёт фаолиятидаги иштироки ўрганилган. Пробиотик препаратларидан паррандаларни озиқлантиришда фойдаланиш ичак микрофлорасининг меъёрида бўлишини таъминлайди, оқсиллар алмашинувини жадаллаштиради, маҳсулдорликни ошириш, маҳсулот бирлигини ишлаб чиқаришга сарфланадиган харажатларни камайтириш ва паррандачилик соҳасининг иқтисодий самарадорлигини ошириш имкониятлари ҳақида адабиётлар таҳлили ўрганилган
Аннотация. В статье изучена безопасность мяса и птицеводческой продукции от птицы, выращенной с использованием пробиотиков, и отсутствие накопления метаболитов пробиотических микроорганизмов в тканях. Изучены закономерности биосинтеза пробиотиков на клеточном уровне, включая его генетические аспекты, особенности синтеза и регуляцию, связь с факторами окружающей среды, взаимодействие на поверхности клетки, участие популяций и отдельных клеток в жизнедеятельности. Проведен анализ литературных источников с целью изучения возможностей использования пробиотических препаратов в кормлении птицы для поддержания нормальной микрофлоры кишечника, ускорения белкового обмена, повышения продуктивности, снижения себестоимости единицы продукции и повышения экономической эффективности птицеводческой отрасли.
Summary. The article studies the safety of meat and poultry products obtained from poultry raised with the use of probiotics, the absence of accumulation of metabolites of probiotic microorganisms in tissues. The laws of probiotic biosynthesis are studied at the cellular level, its genetic aspects, synthesis characteristics and control, relationship with environmental factors, interaction on the cell surface, interaction of populations and individual cells in the vital activity are studied. The use of probiotic preparations in poultry nutrition ensures the normalization of intestinal microfl ora, accelerates protein metabolism, increases productivity, reduces costs per unit of product production, and increases the economic effi ciency of the poultry industry. An analysis of the literature is conducted.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Yunusov X.B. | b.f.d., professor | Samarqand davlat veterinariya meditsinasi, chorvachilik va biotexnologiyalar universiteti |
2 | Achilov O.E. | v.f.f.d., (PhD), dotsent | Samarqand davlat veterinariya meditsinasi, chorvachilik va biotexnologiyalar universiteti |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. Артюхова С.И. Использование пробиотиков в кормлении птицы /С.И. Артюхова, А.В. Лашин // Сб. матер. межд. конф. «Пробиотики, пребиотики, синбиотики и функциональные продукты питания. Современное состояние и перспективы». – М. – 2004. – С. 130131. |
2 | 2. Баева А.А. Пищевая и биологическая ценность птичьего мяса при детоксикации микотоксинов и тяжелых металлов. / А.А. Баева, Л.А. Витюк, З.З. Туаева // Известия Горского государственного аграрного университета. – 2015. – Т. 52. – № 3. – С. 86 90. |
3 | 3. Баева А.А. Способ улучшения экологопищевой ценности мяса цыплятбройлеров /А.А. Баева И.И. Кцоева, Л.А. Витюк // Сборник научных трудов СевероКавказского научноисследовательского института животноводства. – 2016. – Т. 2. – № 5. – С. 5053. |
4 | 4. Биологическая активность микроорганизмовпробиотиков /Г.И. Новик, Н.И. Астапович, Й. Кюблер и др. //Сб. матер. межд. конф. «Пробиотики, пребиотики, синбиотики и функциональные продукты питания. Современное состояние и перспективы». – М. – 2004. – С. 2930. |
5 | 5. Бугленко Г.А. Скармливание пробиотика бройлерам при денитрификации / Г.А. Бугленко, И.И. Кцоева //В сборнике: Использование современных технологий в сельском хозяйстве и пищевой промышленности материалы международной научнопрактической конференции студентов, аспирантов и молодых ученых. 2016. С. 358359. |