5

Annotatsiya. Xashaki qovoq shirali ozuqa sifatida chorva mollariga beriladi. 100 kg xosilida 17 ozuqa birligi va 0,9 - 1,8 kg hazm bo‘luvchi protein mavjud. Xashaki qovoq yengil hazm bo‘ladigan, qoramollarda sutni ko‘paytiradigan ozuqa ekini. Xo‘jaliklarda sut beradigan qoramollar ratsionida xashaki qovoq 30-40 % ga yetadi. Xashaki qovoqda foydali ma’danli moddalar, vitaminlardan S, B, B1, B2, PP va karotinga boy. Xashaki qovoqning hazmlanishi bo‘yicha yaylov o‘tlaridan qolishmaydi, dag‘al oziqalarning hazmlanishini yengillashtiradi. Konsentrat yemni tejashga imkon beradi hamda nasl berishni yaxshilaydi. Maqolda Stafintov navli hashaki qovoq bilan sog‘in sigirlarni oziqlantirishda foydalanishning va sigirlarning sut mahsuldorligi, ozuqani sut bilan qoplash ko‘rsatkichlariga ta’siri natijalari amaliy va ilmiy ma’lumotlar asosida bayon qilinadi.
 

  • Read count 5
  • Date of publication 05-07-2025
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages34-36
Ўзбек

Annotatsiya. Xashaki qovoq shirali ozuqa sifatida chorva mollariga beriladi. 100 kg xosilida 17 ozuqa birligi va 0,9 - 1,8 kg hazm bo‘luvchi protein mavjud. Xashaki qovoq yengil hazm bo‘ladigan, qoramollarda sutni ko‘paytiradigan ozuqa ekini. Xo‘jaliklarda sut beradigan qoramollar ratsionida xashaki qovoq 30-40 % ga yetadi. Xashaki qovoqda foydali ma’danli moddalar, vitaminlardan S, B, B1, B2, PP va karotinga boy. Xashaki qovoqning hazmlanishi bo‘yicha yaylov o‘tlaridan qolishmaydi, dag‘al oziqalarning hazmlanishini yengillashtiradi. Konsentrat yemni tejashga imkon beradi hamda nasl berishni yaxshilaydi. Maqolda Stafintov navli hashaki qovoq bilan sog‘in sigirlarni oziqlantirishda foydalanishning va sigirlarning sut mahsuldorligi, ozuqani sut bilan qoplash ko‘rsatkichlariga ta’siri natijalari amaliy va ilmiy ma’lumotlar asosida bayon qilinadi.
 

Русский

Аннотaция. Тыкву скармливают скоту как сочный корм. В 100 кг продукции содержится 17 единиц питательных веществ и 0,9-1,8 кг легкоусвояемого белка. Тыква — легкоусвояемая кормовая культура, повышающая продуктивность крупного рогатого скота. На фермах тыква составляет 30–40 % рatsiона молочного скота. Тыква богата полезными минералами, витаминами С, В, В1, В2, РР и каротином. Тыква так же легко усваивается, как и пастбищные травы, облегчая переваривание грубой пищи. Концентраты экономят корм и улучшают воспроизводство. В статье представлены результаты использования семян тыквы сорта Стафинтов в кормлении дойных коров и их влияние на показатели молочной продуктивности и потребления кормов на основе практических и научных данных. В статье на основе практических и научных данных описаны результаты применения тыквы хашаки Стафинтова в кормлении дойных коров и влияние на надои и молочную продуктивность коров.
 

English

Abstract. Pumpkin is fed to livestock as a juicy feed. 100 kg of the crop contains 17 feed units and 0.9 - 1.8 kg of digestible protein. Pumpkin is an easily digestible forage crop that increases milk production in cattle. Pumpkin makes up 30-40% of the diet of dairy cattle on farms. Pumpkin is rich in useful minerals, vitamins C, B, B1, B2, PP and carotene. Pumpkin is not inferior to pasture grasses in terms of digestibility, facilitates the digestion of roughage. Concentrate allows you to save feed and improves reproduction. The article presens the results of using Stafintov pumpkin in feeding dairy cows and its effect on milk productivity and feed coverage of cows based on practical and scientific data. In the article, the results of the use of Stafintov hashaki pumpkin in feeding dairy cows and the effect on milk yield and milk coverage of cows are described based on practical and scientific data
 

Name of reference
1 1. Karimov Sherali, Jumayeva Nodira Choriyevna. Golshteyn sigirlarning sut mahsuldorligiga tasir qiluvchi omillar. Journal of innovations in scientific and educational researchvolume6 issue-7(30-july). 7-11 betlar
2 2. Kuziv M.I. Morphological and functional properties of cows udder in ukrainian black and white dairy cattle in west ukraine region / M.I. Kuziv // Вестник Сумского натсионалного аграрного университета. 2016. № 5. С. 63- 66
3 3. Саенко С.Н. Влияние возраста первого отела на молочную продуктивност коров / С.Н. Сайенко // В сборнике: Интеграция науки и селскохозяйственного производства материали Международной научнопрактической конференции. 2017. С. 267-269.
4 4. Сифровие технологии живих систем в селском хозяйстве [Електронний ресурс]: материали конференции. Пенза: ПГАУ, 2022 Т. 3. 2022. 179 с. Режим доступа: ҳттпс://е.ланбоок.cом/ боок/343076 .
5 5. Сударев Н. Влияние раннего воспроизводства на молочную продуктивност скота / Н. Сударев // Молочное и мясное скотоводство. – 2007. – № 8. – С. 8 10
6 6. Сударев, Н. Удои и сервис-период – взаимосвязани / Н. Сударев // Животноводство России. – 2008. – № 3. – С. 49 51
7 7. A.Yangiboyev, I.Xolbo‘tayev, N.Sattorov. Tetrabiotik yordamida broyler jo‘jalarini parvarishlashda ozuqa moddalari va energiyaning organizm tomonidan o‘zlashtirilishi. International Conference on Developmens in Education Hosted from Saint Petersburg, Russia https: econferencezone.org July - 23rd 2024 10-17 bet
8 8. A.Yangiboyev, I.Xolbo‘tayev, A.Narimov. Tuxum yo‘nalishidagi jo‘jalarni Quruq sut ozuqa qo‘shimchasi yordamida parvarishlashda Aniqlash tajribasini o‘tkazish natijalari Open Academia: Journal of Scholarly Research Volume 1, Issue 8, August, 2024 ISSN (E): 2810-6377 Website: https://academiaone.org/index.php/4 1-5 bet.
9 9. I.R.Xolbo‘tayev - Broyler jo‘jalarining tirik vazn dinamikasi, o‘sish intensivligi va yashovchanligiga Tetrabiotik probiotigining ta’siri. Chorvachilik va naslchilik ishi ISSN-2181-9459 Ilmiy-amaliy jurnal №4 2024 yil 18-21 bet
10 10. I.R.Xolbo‘tayev Effect of tetrabiotic probiotic on quantitative and qualitative indicators of broiler chicken meat. Neo science peer reviewed journal volume 24, august - 2024 ISSN (e): 2949-7701 www.neojournals.com 1-6 papers
11 11. Тимошенко В. Н. Сухостойний период. Закладивайем будушую продуктивност корови [Текст] / В. Н. Тимошенко, А. А. Музика, А. Москалев // Белорусское селскойе хозяйство. – 2016. – № 2. – С. 28 30
12 12. Туников Г. М. Биологическийе основи продуктивности крупного рогатого скота [Електронний ресурс]: учебное пособие / Г. М. Туников, И. Й. Бистрова. 2-е изд., доп. СПб. Лан, 2022. 336 с. Режим доступа: ҳттпс://е.ланбоок.cом/боок/212630.
Waiting