3

Annotatsiya. Ushbu maqolada Hisori zotli qo‘ylarning turli genotipli (CASTMN va CASTMM) yaroklari go‘sht mahsuldorligi va go‘sht sifati ko‘rsatkichlari bo‘yicha baholangan. Genotiplar PZR-PDRF (polimeraz zanjir reaksiyasi va restriksiya fragmentlari polimorfi zmi) usuli orqali aniqlangan. Nazorat so‘yimi natijalariga ko‘ra CASTMN genotipli hayvonlar CASTMM genotiplilarga nisbatan so‘yishgacha bo‘lgan vazni, tush vazni va so‘yim chiqimi foizi bo‘yicha ustunlikka ega ekanligi aniqlandi.
 

  • Read count 3
  • Date of publication 28-06-2025
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages15-16
Ўзбек

Annotatsiya. Ushbu maqolada Hisori zotli qo‘ylarning turli genotipli (CASTMN va CASTMM) yaroklari go‘sht mahsuldorligi va go‘sht sifati ko‘rsatkichlari bo‘yicha baholangan. Genotiplar PZR-PDRF (polimeraz zanjir reaksiyasi va restriksiya fragmentlari polimorfi zmi) usuli orqali aniqlangan. Nazorat so‘yimi natijalariga ko‘ra CASTMN genotipli hayvonlar CASTMM genotiplilarga nisbatan so‘yishgacha bo‘lgan vazni, tush vazni va so‘yim chiqimi foizi bo‘yicha ustunlikka ega ekanligi aniqlandi.
 

Русский

Аннотация: В данной статье приведена оценка показателей мясной продуктивности и качества мяса ярок гиссарской породы с разными генотипами (CASTMN и CASTMM). Генотипы были определены методом ПЦР-РФЛП (полимеразная цепная реакция с полиморфизмом длины рестрикционных фрагментов). По результатам контрольного убоя установлено, что животные с генотипом CASTMN превосходят сверстников с генотипом CASTMM по предубойной живой массе, массе туши и убойному выходу.
 

English

Submary: This article presents an evaluation of meat productivity and meat quality indicators of Hissar sheep lambs with diff erent genotypes (CAST MN and CAST MM). The genotypes were identifi ed using the PCR-RFLP method (polymerase chain reaction – restriction fragment length polymorphism). According to the results of the control slaughter, animals with the CAST MN genotype showed superiority over those with the CAST MM genotype in terms of pre-slaughter live weight, carcass weight, and slaughter yield percentage.
 

Name of reference
1 1. Abduzoirova D.Yu. O‘zbekistonning tog‘ oldi hudud­ larida har xil genotipli qo‘ylarning o‘sish, rivojlanish va go‘shtyog‘ mahsuldorligining shakllanishi. q.x.f.d. PhD dissertatsiyasi avtoreferati. Samarqand
2 2. Е.Д.Карпова и др. Полиморфизм гена CAST и ассоциация его генотипов с показателями мясной продуктивности овец.
3 3. Юсупов С., и др. Курдючное овцеводство-состояние и перспективqы развития. Ж.Зооветеринария
4 4. П.Ф.Кияткин., Ўзбекистонда қўйчилик. Тошкент 1952.
5 5. Шацкий А.Д., Кравцевич В.П. “Овцеводство” Учебно пособие. Минск, 2016 год.
Waiting