Жаҳонда шафтоли (Persica vulgaris) нинг 6 хил тури: оддий шафтоли, гансун шафтолиси, давит
шафтолиси, потанин шафтолиси, мир шафтолиси, Фарғона шафтолиси ҳамда 500 га яқин нави мавжуд бўлиб, унинг
ватани Ўрта Осиё саналади. Унинг меваси таркибида 79-89% гача сув, 6,3-14,4% қанд, шу жумладан, 4,8-10,12%
сахароза, 0,5-1,2% пектин моддалар, 0,008-1,02% олма ва узум кислоталари, 9,4-20 мг% С витамини, 0,6-1,0 мг% А
провитамини мавжуд. Ҳозирги кунда иссиқхоналарда барпо этилган шафтоли боғларида клястероспориоз касаллиги
жуда кўп ҳолларда кузатилмоқда шу сабабли унга қарши препаратларни тўғри қўллаш муҳим вазифалардан бири
ҳисобланади.
Жаҳонда шафтоли (Persica vulgaris) нинг 6 хил тури: оддий шафтоли, гансун шафтолиси, давит
шафтолиси, потанин шафтолиси, мир шафтолиси, Фарғона шафтолиси ҳамда 500 га яқин нави мавжуд бўлиб, унинг
ватани Ўрта Осиё саналади. Унинг меваси таркибида 79-89% гача сув, 6,3-14,4% қанд, шу жумладан, 4,8-10,12%
сахароза, 0,5-1,2% пектин моддалар, 0,008-1,02% олма ва узум кислоталари, 9,4-20 мг% С витамини, 0,6-1,0 мг% А
провитамини мавжуд. Ҳозирги кунда иссиқхоналарда барпо этилган шафтоли боғларида клястероспориоз касаллиги
жуда кўп ҳолларда кузатилмоқда шу сабабли унга қарши препаратларни тўғри қўллаш муҳим вазифалардан бири
ҳисобланади.
There are 6 species of peach (Persica vulgaris) in the world: common peach, Hansun peach, David peach, Potanin
peach, Mir peach, Fergana peach and about 500 varieties, and its homeland is Central Asia. Its fruit contains 79-89% water,
6.3-14.4% sugar, including 4.8-10.12% sucrose, 0.5-1.2% pectin substances, 0.008-1.02% malic and grape acids, 9.4-20
mg% vitamin C, 0.6-1.0 mg% provitamin A. Currently, clasterosporiosis is observed in very large numbers in peach orchards
established in greenhouses, therefore, the correct use of drugs against it is one of the important tasks.
В мире насчитывается 6 видов персика (Persica vulgaris): персик обыкновенный, персик Хансун, персик
Давида, персик Потанина, персик Мир, персик Ферганский и около 500 сортов, а родина его — Средняя Азия. В плодах
его содержится 79-89% воды, 6,3-14,4% сахара, в том числе 4,8-10,12% сахарозы, 0,5-1,2% пектиновых веществ,
0,008-1,02% яблочной и виноградной кислот, 9,4-20 мг% витамина С, 0,6-1,0 мг% провитамина А. В настоящее время
клястероспориоз наблюдается в очень больших количествах в персиковых садах, заложенных в теплицах, поэтому
правильное применение препаратов против него является одной из важных задач.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Akbaraliyev I.R. | қ.х.ф.ф.д. | Академик Махмуд Мирзаев номидаги БУВИТИ Тошкент илмий-тажриба станцияси |
2 | Rahmatxo'jayev S.T. | кичик илмий ходим | Академик Махмуд Мирзаев номидаги БУВИТИ Тошкент илмий-тажриба станцияси |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. Мирзиёев Ш. ПФ-4947-сон. “Ўзбекистон Республикасини янада ривожлантириш бўйича ҳаракатлар стратегияси тўғрисида”. Президент Фармони. – Тошкент, 2017 йил 7 феврал |
2 | 2. Еремин Г.В. Перспективы создания сортов косточковых культур для интенсивных технологий возделывания / Г.В. Еремин// Роль сортов и новых технологий в интенсивном садоводстве. – Орел, 2003. – С. 92-94 |
3 | 3. Инструктивные указатели по проектированию и вырашиванию защитних лесных насаждений и агротехническим противоэрозионным мероприятиям в Узбекской ССР. – Т.: СредАзНИИЛХ, 1987 |
4 | 4. Хўжаев Ш.Т. Ўсимликларни зараркунандалардан уйғунлашган ҳимоя қилишнинг замонавий усул ва воситалари. – Тошкент: Navro‘z, 2014. – 552 б. |