32

Maqolada sholining yangi yaratilgan navlari va ularning agronomik-xususiyatlari tahlil qilingan. Yangi navlar
yuqori hosildorlik, kasalliklarga va ekologik stresslarga chidamlilik, shuningdek, bozor talablariga mos keluvchi yuqori sifatli
don hosil qilish xususiyatlariga ega, yangi navlarni yaratish jarayonida ilmiy tadqiqotlar, genetik resurslarning tanlanishi va
gibridlashtirish usullari qo‘llangan. Maqolada yangi navlarning biologik xususiyatlari, ularni keng miqyosda yetishtirishning
imkoniyatlari va samaradorligini oshirish yo‘llari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, yangi sholi navlari dehqonchilikda va agrobiznesda
qo‘llanilishining iqtisodiy afzalliklari yoritilgan.

  • Web Address
  • DOI10.63241/2025344akhv
  • Date of creation in the UzSCI system 24-07-2025
  • Read count 32
  • Date of publication 21-07-2025
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages115-116
Ўзбек

Maqolada sholining yangi yaratilgan navlari va ularning agronomik-xususiyatlari tahlil qilingan. Yangi navlar
yuqori hosildorlik, kasalliklarga va ekologik stresslarga chidamlilik, shuningdek, bozor talablariga mos keluvchi yuqori sifatli
don hosil qilish xususiyatlariga ega, yangi navlarni yaratish jarayonida ilmiy tadqiqotlar, genetik resurslarning tanlanishi va
gibridlashtirish usullari qo‘llangan. Maqolada yangi navlarning biologik xususiyatlari, ularni keng miqyosda yetishtirishning
imkoniyatlari va samaradorligini oshirish yo‘llari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, yangi sholi navlari dehqonchilikda va agrobiznesda
qo‘llanilishining iqtisodiy afzalliklari yoritilgan.

Русский

В статье проведён анализ новых сортов риса и их агрономических характеристик. Новые сорта
обладают высокой урожайностью, устойчивостью к болезням и экологическим стрессам, а также производят зерно
высокого качества, соответствующее требованиям рынка. В процессе создания новых сортов применялись научные
исследования, отбор генетических ресурсов и методы гибридизации. В статье рассмотрены биологические особенности
новых сортов, возможности их широкомасштабного выращивания и пути повышения их эффективности. Кроме
того, освещены экономические преимущества использования новых сортов риса в сельском хозяйстве и агробизнесе.

English

The article provides an analysis of new rice varieties and their agronomic characteristics. The new varieties possess
high yield, resistance to diseases and environmental stresses, and produce high-quality grain that meets market demands. The
development of these new varieties involved scientific research, selection of genetic resources, and hybridization methods. The
article examines the biological traits of the new varieties, their potential for large-scale cultivation, and ways to improve their
efficiency. Additionally, the economic advantages of using new rice varieties in agriculture and agribusiness are highlighted.

Author name position Name of organisation
1 TUROPOVA M.R. tayanch doktorant Sholichilik ilmiy-tadqiqot instituti.
2 Xayitov M.Y. q.x.f.f.d (PhD), katta ilmiy xodim Sholichilik ilmiy-tadqiqot instituti
Name of reference
1 1. Deepa Sankar et al. Rice breeding for salt tolerance. Research in Biotechnology, 2(2): 1-10, 2011.
2 2. Inja Naga Bheema, Lingeswara REDDY, Beom-Ki KIM, In-Sun YOON, Kyung-Hwan KIM, Taek-Ryoun KWON Salt Tolerance in Rice: Focus on Mechanisms and Approaches. Rice Science, 2017
3 3. Батаева Д. С., Усенбеков Б. Н., Рысбекова А. Б., Мухина Ж. М., Казкеев Д. Т., Жанбырбаев Е. А., Сартбаева И. А., Гаркуша С. В., Волкова С.А. Создание предселекционных ресурсов длya селекции казахстанских солеустойchивых сортов риса. Рисоводства № 3-4 (32-33) 2016
4 4. Kushwaha U. K. S et al.: Modification of Rice Breeding Technology in 21st Century. International Journal of Bioinformatics and Biomedical Engineering Vol. 1, No. 2, 2015, pp. 77-84 http://www.aiscience.org/journal/ijbbe
5 5. Kovalev B.C., Malыsheva N.N., Alekseenko Ye.V. i dr. Perspektivnaya resurs osberegayuщaya texnologiya proizvodstva risa. M.: FGNUR osin forma grotex - 2009. - s 68
6 6. ШИТИ шоли генетикаси ва селекцияси лабораторяси ҳисоботлари
Waiting