Мақолада қовоқ меваларини қуритиб кукун тайёрлаш технологияси ўрганилган. Саралаш, тозалаш,
парчалаш ва термик ишлов беришдан кейин қовоқ конвектив, инфрақизил ва сублимацион усулларда қуритилган.
Витамин C ва каротиноид моддаларнинг сақланиши усулга қараб 68–92% ва 70–95% оралиғида аниқланган. Қуритилган
маҳсулот майдалаш ва қадоқлаш орқали кукунга айлантирилган. Турли қуритиш усуллари қиёсий таҳлил қилиниб,
уларнинг афзаллик ва камчиликлари кўрсатилган.
Мақолада қовоқ меваларини қуритиб кукун тайёрлаш технологияси ўрганилган. Саралаш, тозалаш,
парчалаш ва термик ишлов беришдан кейин қовоқ конвектив, инфрақизил ва сублимацион усулларда қуритилган.
Витамин C ва каротиноид моддаларнинг сақланиши усулга қараб 68–92% ва 70–95% оралиғида аниқланган. Қуритилган
маҳсулот майдалаш ва қадоқлаш орқали кукунга айлантирилган. Турли қуритиш усуллари қиёсий таҳлил қилиниб,
уларнинг афзаллик ва камчиликлари кўрсатилган.
В статье изучена технология сушки плодов тыквы и получения порошка. После сортировки, очистки,
нарезки и термической обработки тыква высушена конвективным, инфракрасным и сублимационным методами.
Сохранение витамина C и каротиноидов в зависимости от метода составило 68–92% и 70–95%. Высушенное сырьё
измельчено и упаковано в порошкообразную форму. Проведён сравнительный анализ различных методов сушки, показаны
их преимущества и недостатки.
The article studies the technology of drying pumpkin fruits and producing powder. After sorting, cleaning,
cutting, and thermal treatment, pumpkin was dried using convective, infrared, and sublimation methods. The retention of vitamin
C and carotenoids ranged between 68–92% and 70–95% depending on the method. The dried material was ground and
packaged into powder form. A comparative analysis of different drying methods was carried out, highlighting their advantages
and disadvantages.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Umidov S.E. | доцент | Тошкент Давлат Аграр Университети |
2 | Genjebaev M.S. | таянч докторант | Қорақалпоғистон қишлоқ хўжалиги ва агротехнологиялар институти |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. Мирзиёев Ш. ПФ-158-сон. “Ўзбекистон – 2030” стратегияси тўғрисида”. Президент Фармони. – Тошкент, 2023 йил 11 сентябр |
2 | 2. Буриев Х.Ч., Умидов Ш.Э. Плодоношение и семенная продуктивность тыквенных. // Ўзбекистон аграр фани хабарномаси журнали. – Тошкент, 2012. – №1-2(47-48). – Б. 25-28. |
3 | 3. Додаев К.О., Абдукадыров И.Т., Джураев Х.Ф., Додаева (Максумова) Д.К., Бабаяров Р.А., Чориев А.Ж., Рахимов Д.А., Иванова И.А. Особенности переработки бахчевых культур // Журнал «Пищевая промышленность». Москва, № 11, 2002 г. -С. 40. |
4 | 4. Исабаев И.Б., Мажидов К.Х., Атамуратова Т.И., Шарипова Г.Д., Нечаев А.П. Пюре из пассированной тыквы в производстве сухарей // Хлебопечение России. 2000. № 4. - С. 30-31. |
5 | 5. Умидов Ш.Э. Қовоқ меваларининг технологик хусусиятлари./ «Республикада боғдорчилик ва узумчиликни ривожлантириш, маҳсулот сифати ва ҳосилдорлигини ошириш омиллари» мавзусидаги Республика илмий-амалий анжумани материаллари (16 ноябр 2015 й.). – Тошкент, 2015. – Б.119-123. |
6 | 6. Umidov Sh.E.. Agrobiological and Technological Peculiarities of Juicy Pumpkin Varieties. // International Journal of science and research (IJSR). – India, 2019, – Volume 8, – Issue 11, – P.1227-1231 (№12-Index Copernicus ICV=79.57; №23-SJIF, IF=7.426; №40-Research gate, IF=0,28). |